Nyakunkon a Karácsony. Számoljuk a heteket, lapozgatjuk az akciós újságokat a tökéletes, pénztárcabarát ajándékok után kutatva. Lássuk be, a lakosság nagy része, idén, az ünnepek alatt nem engedheti meg az eddig megszokott nagy költekezéseket. Ezek a jópofa, megfizethető, mégis különleges finomságok,ehető ajándékötlet Karácsonyra akár ajándéknak is tökéletesek a fa alá. A gyermekeinket is bevonhatjuk az elkészítésükbe, minőségi együtt töltött idő, ahol a legkisebbek is hasznos kis kuktának érezhetik magukat.
1.) Fehér csokoládés trüffelgolyó
Hozzávalók:
- 20 dkg fehér csokoládé (apróra vágva)
- 10 gramm vaj
- 1 dl habtejszín
- 1 teáskanál kávé
- ½ narancs reszelt héja
Díszítéshez:
- 5 dkg fehércsoki forgács
- 5 dkg földimogyoró/ mandula/pisztácia
- ha bolondítani szeretnénk: 5 dkg málna
Elkészítés:
- Egy közepes fémtálban a csokoládét és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd levesszük a tálat a gőzről, hozzákeverjük a tejszínt, a kávét és a reszelt narancshéjat. Addig keverjük az egészet, amíg sima, bársonyos krémet kapunk. Kihűtjük, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
- Egy bögrébe forró vizet öntünk, és magunk mellé készítjük. Egy evőkanalat pár másodpercre a forró vízbe mártunk, majd a még forró kanállal 12 adagra osztjuk a megdermedt fehér csokoládés krémet. Ha a kanál időközben kihűl, mártsuk újra a vízbe, hogy felforrósodjon. Ezután a csokiadagokat enyhén vizes tenyerünk között golyókká formázzuk.
- A trüffelgolyókat díszítéshez szükséges keverékébe hempergetjük.
4. Légmentesen záródó dobozban a hűtőbe tesszük őket. Tálalás előtt érdemes legalább 30 perccel korábban kivenni, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjenek.
2.) Citruslekvár
Hozzávalók:
- 2 db grapefruit
- 2 db zöldcitrom
- 4 db narancs
- 6-8 darab mandarin
- 30-40 dkg cukor
- 2 teáskanál pektin
- 1 citrom leve
Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan mossuk meg folyó meleg vízben, hogy tiszták legyenek. A mandarint hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagyobb lábosba. A narancsok héját hámozzuk le krumplipucolóval (csak a külső sárga részt!) és tegyük félre, mert majd ezt is a lekvárhoz fogjuk adni. Azután hámozzuk meg rendesen a narancsot, majd kockázzuk fel és tegyük a mandarinhoz. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a héjából kivágjuk, itt a fehér részeket is távolítsuk el, mert azok nagyon keserűek. A zöld citromokat héjastól felnegyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A korábban lepucolt narancshéjat vékonyra felmetéljük, félrerakjuk.
Feltesszük a lábast főni, majd hozzáadjuk a cukrot, 10-15 percig főzzük. A tízedik perc körül adjuk hozzá a szeletelt zöld citromot és a narancshéjat, majd még 5-6 percig főzzük, és besűrítjük a pektinnel. A pektint elkeverjük egy kevéske cukorral, majd a lekvárhoz adjuk, és együtt főzzük még pár percig. Végül a citromlével még savanykásabbá varázsoljuk az ízét. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.
3.) Rizses csokibonbonok
Hozzávalók:
- 50 gramm tejcsokoládé
- 50 gramm étcsokoládé
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 zacskó puffasztott rizs
Elkészítés:
- A csokikat és a kókuszzsírt vízgőz felett megolvasztjuk, szilikonformákba kanalazzuk őket, de csak félig.
- A fennmaradó részbe puffasztott rizst teszünk, felkeverjük, majd a fennmaradó részt kitöltjük ismét csokival.
- Az egészre sütőpapírt borítunk, elsimítjuk, és így, sütőpapírral tesszük hűtőbe.
- Mikor kivesszük, leszedjük a felesleges részeket, s kész is.
4.) Mézes granola
Hozzávalók:
- 32 dkg zabpehely
- 15 dkg szeletelt mandula
- 1 nagy csipet só
- fél tk fahéj
- negyed tk gyömbér
- 1,2 dl kókuszolaj/semleges ízű növényi olaj
- 19 dkg méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 5 dkg mazsola/aszalt áfonya
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a sót, a fahéjat és a gyömbért. A kókuszolajat olvasszuk meg, keverjük össze a mézzel és a vaníliával, öntsük a zabpelyhes keverékre, keverjük alaposan össze. Öntsük az egészet az előkészített tepsire, oszlassuk el rajta, hogy egy rétegben legyen. Süssük 22-26 percig, félidőben keverjük át. Amikor aranyszínűre sült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Légmentesen zárható dobozban 1-2 hétig eláll.
5.) Instant süti mix
Amit az üvegbe teszünk:
- 2 dl liszt
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 dl cukrozatlan kakaó por
- 2 dl nádcukor
- 10 dkg csokicsepp, vagy étcsokoládé apróra vágva
- maréknyi mazsola vagy áfonya
- maréknyi durvára vágott dió vagy mandula
Amit a cetlire írunk mellé elkészítési javaslatnak:
Ahhoz, hogy az ajándékod életre keljen és egy isteni csokis sütivé váljon, öntsd a tartalmát egy keverőtálba, adj hozzá 1,5 dl vizet, 1 dl olajat és 2 tojást, majd egy habverővel keverd simára, öntsd egy kivajazott 20–22 centis sütőtálba, és 170 fokon sütsd 30–35 percig. Langyosan vagy hidegen szeleteld, és élvezd ezt a finom csokis sütit, amit együtt készítettünk!