5 pofonegyszerű ehető ajándékötlet Karácsonyra
2022. december 01. írta: Anya aktuál

5 pofonegyszerű ehető ajándékötlet Karácsonyra

my_grandma_s_christmas_cookies_delight_fuel.jpg

Nyakunkon a Karácsony. Számoljuk a heteket, lapozgatjuk az akciós újságokat a tökéletes, pénztárcabarát ajándékok után kutatva. Lássuk be, a lakosság nagy része, idén, az ünnepek alatt nem engedheti meg az eddig megszokott nagy költekezéseket. Ezek a jópofa, megfizethető, mégis különleges finomságok,ehető ajándékötlet Karácsonyra akár ajándéknak is tökéletesek a fa alá. A gyermekeinket is bevonhatjuk az elkészítésükbe, minőségi együtt töltött idő, ahol a legkisebbek is hasznos kis kuktának érezhetik magukat.

 

 1.)  Fehér csokoládés trüffelgolyó

 

fehercsokistruffel.png

 

Hozzávalók:

  • 20 dkg fehér csokoládé (apróra vágva)
  • 10 gramm vaj
  • 1 dl habtejszín
  • 1 teáskanál kávé
  • ½ narancs reszelt héja

Díszítéshez:

  • 5 dkg fehércsoki forgács
  • 5 dkg földimogyoró/ mandula/pisztácia
  • ha bolondítani szeretnénk: 5 dkg málna

Elkészítés:

  1. Egy közepes fémtálban a csokoládét és a vajat vízgőz felett összeolvasztjuk, majd levesszük a tálat a gőzről, hozzákeverjük a tejszínt, a kávét és a reszelt narancshéjat. Addig keverjük az egészet, amíg sima, bársonyos krémet kapunk. Kihűtjük, és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. Egy bögrébe forró vizet öntünk, és magunk mellé készítjük. Egy evőkanalat pár másodpercre a forró vízbe mártunk, majd a még forró kanállal 12 adagra osztjuk a megdermedt fehér csokoládés krémet. Ha a kanál időközben kihűl, mártsuk újra a vízbe, hogy felforrósodjon. Ezután a csokiadagokat enyhén vizes tenyerünk között golyókká formázzuk.
  3. A trüffelgolyókat díszítéshez szükséges keverékébe hempergetjük.
    4. Légmentesen záródó dobozban a hűtőbe tesszük őket. Tálalás előtt érdemes legalább 30 perccel korábban kivenni, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjenek.

 

 2.) Citruslekvár

citruslekvar.jpg


Hozzávalók:

  • 2 db grapefruit
  • 2 db zöldcitrom
  • 4 db narancs
  • 6-8 darab mandarin
  • 30-40 dkg cukor
  • 2 teáskanál pektin
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg folyó meleg vízben, hogy tiszták legyenek. A mandarint hámozzuk meg, majd kockázzuk fel és tegyük egy nagyobb lábosba. A narancsok héját hámozzuk le krumplipucolóval (csak a külső sárga részt!) és tegyük félre, mert majd ezt is a lekvárhoz fogjuk adni. Azután hámozzuk meg rendesen a narancsot, majd kockázzuk fel és tegyük a mandarinhoz. A grapefruitot úgy hámozzuk meg, hogy a héjából kivágjuk, itt a fehér részeket is távolítsuk el, mert azok nagyon keserűek. A zöld citromokat héjastól felnegyedeljük, majd vékonyra szeleteljük. A korábban lepucolt narancshéjat vékonyra felmetéljük, félrerakjuk.
Feltesszük a lábast főni, majd hozzáadjuk a cukrot, 10-15 percig főzzük. A tízedik perc körül adjuk hozzá a szeletelt zöld citromot és a narancshéjat, majd még 5-6 percig főzzük, és besűrítjük a pektinnel. A pektint elkeverjük egy kevéske cukorral, majd a lekvárhoz adjuk, és együtt főzzük még pár percig. Végül a citromlével még savanykásabbá varázsoljuk az ízét. Ha kész, tisztára mosott üvegekbe töltjük, a lezárt üveget öt percre fejre állítjuk.

 3.) Rizses csokibonbonok

bon_bon.jpg



Hozzávalók:

  • 50 gramm tejcsokoládé
  • 50 gramm étcsokoládé
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 zacskó puffasztott rizs

Elkészítés:

  • A csokikat és a kókuszzsírt vízgőz felett megolvasztjuk, szilikonformákba kanalazzuk őket, de csak félig.
  • A fennmaradó részbe puffasztott rizst teszünk, felkeverjük, majd a fennmaradó részt kitöltjük ismét csokival.
  • Az egészre sütőpapírt borítunk, elsimítjuk, és így, sütőpapírral tesszük hűtőbe.
  • Mikor kivesszük, leszedjük a felesleges részeket, s kész is.

 

 4.) Mézes granola

 

granola.jpg

 

 Hozzávalók:

  •       32 dkg zabpehely                                     
  •       15 dkg szeletelt mandula
  •       1 nagy csipet só
  •        fél tk fahéj
  •       negyed tk gyömbér
  •       1,2 dl kókuszolaj/semleges ízű növényi olaj
  •       19 dkg méz
  •       1 tk vaníliakivonat
  •       10 dkg aszalt sárgabarack
  •       5 dkg mazsola/aszalt áfonya

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a sót, a fahéjat és a gyömbért. A kókuszolajat olvasszuk meg, keverjük össze a mézzel és a vaníliával, öntsük a zabpelyhes keverékre, keverjük alaposan össze. Öntsük az egészet az előkészített tepsire, oszlassuk el rajta, hogy egy rétegben legyen. Süssük 22-26 percig, félidőben keverjük át. Amikor aranyszínűre sült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Légmentesen zárható dobozban 1-2 hétig eláll.

 5.) Instant süti mix

instant_suti.png

 

     Amit az üvegbe teszünk:

  • 2 dl liszt
  • csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 dl cukrozatlan kakaó por
  • 2 dl nádcukor
  • 10 dkg csokicsepp, vagy étcsokoládé apróra vágva
  • maréknyi mazsola vagy áfonya
  • maréknyi durvára vágott dió vagy mandula


    Amit a cetlire írunk mellé elkészítési javaslatnak:

    Ahhoz, hogy az ajándékod életre keljen és egy isteni csokis sütivé váljon, öntsd a tartalmát egy keverőtálba, adj hozzá 1,5 dl vizet, 1 dl olajat és 2 tojást, majd egy habverővel keverd simára, öntsd egy kivajazott 20–22 centis sütőtálba, és 170 fokon sütsd 30–35 percig. Langyosan vagy hidegen szeleteld, és élvezd ezt a finom csokis sütit, amit együtt készítettünk!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyaaktual.blog.hu/api/trackback/id/tr9517992634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása